E-mail: andaxinhaz@gmail.comTalált tárgy, avagy boldog ready-made – VISSZAVERŐDÉSEK

„Az Andaxínház új előadása játékos tiszteletkör Duchamp előtt: menyasszonnyal, vőlegénnyel, repedésekkel, eltévedt bajusszal és kockacukrokkal, ahol a képzőművészet, tánc és experimentális zene tükrözi vissza a Duchamp-asszociációkat.

Zsalakovics Anikó, az Andaxínház alapítója különböző művészeti területekről toborzott társakat új bemutatójához. Sok dudás van egy csárdában ezen az estén, de ez csak jót tesz a Visszaverődéseknek. A vőlegény és menyasszony szimbolikus találkozásának lehetünk ezen az előadáson tanúi, oly módon, hogy egyben a találkozás lehetetlenségével is szembesülünk.

Juhász András középen, téglalap alakban a talajra vetített videója egyfajta köztes teret nyit meg a női és a férfi szereplő között, egy olyan “senkiföldjét”, melybe mindketten beléphetnek, s mely a valódi találkozás lehetőségét is magában hordozza.

Sőrés Zsolt experimentális zajzenéje uralja az előadást. Iszonyatos erősségű fémes hanghatások káosza keveredik némi sivító hegedűszóval, összemixelt emberi sóhajokkal és beszédhangokkal. Kifejezetten izgalmasak a permutációk, a késleltetve, átalakítva lejátszott hanghatások vagy a szokatlan kontextusba kerülő testhangok.

A két táncos, Góbi Rita és Grecsó Zoltán nem csupán belakja ezt a furcsa, jelentésekkel (túl)terhelt teret, hanem ezeket az asszociációkat át is fordítja a tánc nyelvére.

Látszik a termékeny együttgondolkodás az előadás megalkotásában résztvevő alkotók és a meghívó fél között.”

Szerző:
Tóth Ágnes Veronika

Hozzászólás

A *-gal jelölt mezők megadása kötelező!